EUR

O comparatie intre cele doua tehnologii: 2 timpi vs. 4 timpi

In cele ce urmeaza va prezentam pe scurt cele doua tehnologii ce stau la baza constructoare a motoarelor de barca. Atentie nu dorim sa va influientam astfel in decizia dumneavostra de achizitie a unui motor de barca. Va rugam sa va faceti propriile cercetari si documentativa temeinic inainte de achizitia unui anumit tip de motor.

Cele mai des intalnite motoare cu ardere internă  de astăzi pot fi definite ca fiind motoate cu ciclu în patru timpi sau doi timpi. Doi timpi sau patru timpi se referă la numărul de curse pe care pistonul le face în cilindru pentru a completa un ciclu motor.

Un timp este mișcarea pistonului într-o singură direcție, deplasarea acestuia din partea de sus la partea de jos a cilindrului. Mișcarea pistonului este asigurată de un mecanism bielă-arbore cotit și are loc între două poziții extreme: punctul mort interior și punctul mort exterior.

În punctul mort interior PMI, pistonul este în interiorul cilindrului și volumul acestuia este minim.

La punctul mort exterior PME, pistonul se găsește la cealaltă extremitate în raport cu PMI și volumul acestuia este maxim

Un motor cu ardere internă repetă continuu un ciclu motor ce cuprinde patru faze numite: admisia, compresie, arderea si destinderea,  evacuarea.

Motorul in doi timpi desfasoara intreg ciclul motor numai in decursul unei rotatii a arborelui cotit (ciclu in doi timpi)

Pana de curand majoritatea motoarelor exterioare pentru barci foloseau tehnologia in doi timpi. Acestea aveau o reputatie proasta de mancatoare de combustibil si de motoare murdare, care poluau. Cu toate acestea, reglementările actuale de reducere a emisilor impinge proiectarea de motoare catre cele in patru timpi care sunt mai ecologice sau in doi timpi cu injectie directa, unde dozarea amestecului pentru ardere este foarte bine calculata pentru a asigura o ardere in proportie cat mai mare. 

Motoarele in 2 timpi*

Comparatie:

Motoarele in doi timpi dezvolta o putere mai mare decat motoare in 4 timpi, la aceeasi capacitate cilindrica.

Puncte tariPuncte slabe
Sunt mai usoare decat cele in 4 timpiPoluaza mai mult
Accelereaza mai repedeTrebuie sa faci amestec ce combustibil (benzina+ulei), exceptie cele pe injectie
Pret de achizitie mai micSunt mai zgomotoase
Usor de reparatUneori pornesc mai greu
Piese disponibile mai usor de gasitDaca nu sunt folosite des trebuie curatat carburatorul (de depunerile reziduale de ulei)
Constructie simplaBujiile trebuiesc curatate mai des

*tabelul de mai sus nu face referire la motoarele in doi timpi cu injectie directa

Motoarele in 4 timpi

Puncte tariPuncte slabe
Sunt silentioaseSunt mai grele
Consum redus de combustibilDe multe ori costuri ridicate de reparatie
Polueaza mai putinInca nu au o fiabilitate dovedita
Nu trebuie facut amestecul de combustibilMai scumpe la achizitie
Pot fi utilizate in orice fel de apaMai multe componente mai mare risc de defectiune
FiabileMai greu de transportat si de depozitat